Południowa Dalmacja to nie tylko błękit morza oraz niesamowite widoki, to również raj dla podniebienia. Chorwacja słynie z dań rybnych oraz owoców morza. Wyśmienite wina oraz sery znane są na całym świecie, a smakosze mięsa znajdą na pewno coś dla siebie. Musisz posmakować!
Hladni pladanj
Każdy posiłek zaczyna się od talerza z przekąskami. Na stole znajdują się sery, salami, szynka wieprzowa- pršut, pieczywo oraz oliwa.
Sir
Chorwacja słynie z twardych i półtwardych serów wytwarzanych z mleka koziego, owczego, oraz krowiego. Najbardziej znanym jest owczy, zwany Paški sir. Ser ten jest słony i twardy, polecany do różnego rodzaju sałatek oraz przystawek. Swój niespotykany smak zawdzięcza diecie owiec, obfitującej w dzikie zioła.
Wina i inne alkohole
Regionalne wina kuszą wyrafinowanym smakiem i aromatem. Winnice stanowią istotny element tutejszej kultury oraz historii. W Chorwacji jest zarejestrowanych czterystu producentów wina, a rynek liczy prawie tysiąc etykiet win. Oprócz wina w Chorwacji można zasmakować innych procentowych trunków takich jak: Booze, Sljivovica, Loza, Travarica oraz przede wszystkim narodowy napój Rakija.
Ryby i owoce morza
Będąc tak blisko morza grzech jest nie spróbować jego owoców. Gulasz z węgorza i żaby, sałatka z ośmiornicy, grillowane kalmary, świeże małże świętego Jakuba oraz gotowane mule to tylko kilka z propozycji, jakie możemy zasmakować. Przysmaki podawane niemal zawsze z oliwą, natką pietruszki i aromatycznym białym winem.
Mięsa
Pasticada, to regionalne danie mięsne, przyrządzane dwa dni, które składa się z duszonego mięsa wołowego, gęstego sosu, kluseczek gnocchi zachwyca najbardziej wybrednych. Odwiedzając nadmorskie restauracje trudno odmówić smaku Pljeskavicy. Jest to kotlet z kilku rodzajów mięsa mielonego (wieprzowiny, wołowiny, baraniny), doprawiony aromatycznymi przyprawami, podawany z pikantną pastą warzywną.
Ceny
Chorwackie restauracje są droższe niż polskie. Jednak szkoda byłoby nie spróbować tych wszystkich pyszności będąc w Dalmacji. Dobrym wyjściem w takiej sytuacji są zakupy ryb u miejscowych wędkarzy, owoców i warzyw na okolicznych straganach, a alkoholi w sklepach.