Wielkanoc w Chorwacji

Wielkanoc w Chorwacji

W różnych krajach Święta Wielkiej Nocy obchodzone są inaczej. Na przykład we Włoszech nie święci się pokarmów i nie składa się życzeń świątecznych, lecz urządzane są procesje, w których wierni ubrani są na czarno.  W Poniedziałek Wielkanocny Czesi chodzą z wiosenną kolędą i symbolicznie chłoszczą rózgami kobiety i dziewczęta.  A Święta we Francji, mają charakter bardziej handlowy, niż religijny. A jak jest w Chorwacji?

Poprzedzający Święta Wielkanocne post, w Chorwacji nosi nazwę Korizma. W czasie tych 40 dni nie należy urządzać hucznych zabaw i wesel. Jest to czas rachunku sumienia, wstrzemięźliwości, wyrzeczenia i pokory.

Niedziela Palmowa

W Niedzielę Palmową, chorwaccy wierni przynoszą do kościoła gałązki palmowe, oliwne, a także rozmarynu i innych kwiatów, których w Chorwacji jest pod dostatkiem. Po ich poświęceniu przynosi się je do domów i zasusza. Dawniej można było spotkać przystrojone w tym dniu studnie, co odnosiło się do początku wiosny.

Wielki Czwartek

W ten dzień, zamiast kościelnych dzwonów usłyszymy bicie kołatek i grzechotek. W Dalmacji jest to dzień dygowania, który polega na uderzaniu rózgami w kościelne ławki, aż się połamią. Zwyczaj ten jest nazywany „Biciem Barabasza”. A wieczorami, przez rynek miasta przechodzi procesja z krzyżem.

Wielki Piątek

Podobnie jak w Polsce, podczas kościelnych mszy, odbywają się procesje, a wierni czuwają przy grobie Chrystusa.

Wielka Sobota

 W koszykach przygotowanych do święcenia, oprócz pokarmów takich jak w Polsce, znajdziemy również wino lub rakiję, cebulę i pogacze, czyli placki z mąki ziemniaczanej. W domach wypieka się chleby, ciasta, strudle i chałki oraz tworzy się piękne, kolorowe pisanki. Kiedyś barwione były łupinkami cebuli, kory drzew czy ziołami. Obecnie popularniejsze są sztuczne barwniki. Ciekawą tradycją jest rozpalanie w sobotni wieczór ogniska przed kościołem. Dawniej przynoszono poświęcony ogień do domu, co miało oznaczać „święty ogień w domu”.

Wielkanoc

Niedziela Wielkanocna rozpoczyna się uroczystym śniadaniem. Na stole znajdziemy przede wszystkim produkty wyjęte z koszyka: chleb, szynkę, jajka, chrzan. Resztek poświęconego jedzenia nie wolno wyrzucić. Według tradycji, należy je dać do zjedzenia zwierzętom w gospodarstwie, zakopać lub spalić. Obiad Wielkanocny obchodzony jest w gronie rodzinnym. Często podaje się zupę mięsną z chrzanowym sosem, jagnięcinę z cebulą i ziemniakami lub pašticadę, a na deser, domowej roboty ciasta i chałki. Do tak uroczystych posiłków, na stole nie może zabraknąć również chorwackiego domowego wina. Wielkanoc to czas bardzo radosny. Nie brakuje w tym dniu tradycyjnych zabaw jak tłuczenie pisanek, podczas którego wygrywa ten, którego jajko najdłużej wytrzyma bez stłuczenia.

Poniedziałek Wielkanocny

W niektórych regionach Chorwacji występuje zwyczaj oblewania się wodą. Jednak nie jest on aż tak popularny jak w Polsce. Jest to również czas rodzinny, Chorwaci odwiedzają wówczas swoich przyjaciół, bliskich i składają sobie życzenia Sretan Uskrs!